Samen met een aantal enthousiaste Gildeleden onderhouden wij onze educatie tuin. Wij hebben daar een drietal rassen aangeplant waarvan we nu goede oogsten krijgen. De Solaris, de Souvignier gris en de Satin Noir.
De Solaris is een wit druivenras dat in 1975 ontwikkeld is door het Weinbau-instituut te Freiburg aldaar bekend onder de naam FR 240-75. Zij is voortgekomen uit de kruising van Merzling en Geisenheim 6493. Hiermee is zij een verre verwant van de Riesling en Pinot gris. Door al het gekruis is de druif niet helemaal een pure vitis vinifera gebleven waardoor zij tot de hybride rassen gerekend wordt. De naam Solaris is afgeleid van “solar” de zon, vanwege haar kracht en vroegzomerse rijpheid.
In koelere wijnbouwstreken, zoals bijvoorbeeld in Zweden, Engeland en Nederland geeft de druif toch nog hoge suiker- en lage zuurgehaltes. Een Oechsle gehalte van rond de 100 graden komt regelmatig voor. Ook is zij resistent tegen schimmels. Door haar zachte schil wel wat gevoeliger voor rot.
Hoewel de druif voor dessertwijnen gebruikt kan worden, is zij zeer geschikt voor de vinificatie van wat steviger droge wijn. Het bouquet is bloemrijk en vertoont vaak een zweempje honing. Van de Solaris kunnen zogenaamde cépage wijnen gemaakt worden, maar ze wordt ook wel gemengd met andere druiven.
Omdat de Solaris zulke gunstige eigenschappen heeft wordt de plant ook gebruikt om nieuwe druivenvariëteiten te creëren
De Souvignier Gris is een jonge druivensoort en daardoor misschien nog niet zo bekend. Dit komt doordat de Souvignier Gris vooral is aangeplant in Noordelijke wijnstreken, omdat de druif beter bestand is tegen kouder en natter weer.
De Souvignier Gris is een hybride druif. Dit betekend dat de druif veredeld is met andere druivenrassen: het is een kruising tussen de Cabernet Sauvignon en de minder bekende Duitse druivensoort de Bronner. Het bijzondere aan deze kruising is, dat het een kruising tussen een blauwe en een witte druif. Door deze kruising ontstaat er een bijzonder gekleurde lichtroze druif die een mooie frisse wijn oplevert met, zeker voor Noordelijke streken, verrassend veel complexiteit. In de noordelijke wijnstreken wordt de oogst pas later gedaan, om zo voldoende suikers en aroma’s te laten ontwikkelen.
Geur- en smaakkenmerken
De Souvignier Gris heeft een uitgebalanceerde smaak. Van de Carbernet Sauvignon heeft zij kracht en complexiteit. De Bronner geeft de wijn een frisse smaak met verfrissende zuren. De frisse en fruitige tonen lijken veel op die van citrusvruchten.
We gaan weer beginnen....
Nieuwsgierig? Blijf deze pagina volgen voor meer nieuws!
Door Covid waren de contactmomenten sterk gereduceerd. Toch is het weer mogelijk informatie te krijgen en en afspraak in te plannen om meer informatie te krijgen van de activiteiten, denk aan snoeien, opbinden, oogsten, verwerken van de druiven of andere vruchten tot wijn.
Op zondag 14 april is er een streekmarkt bij Wijngaard "de Plack". Wij zullen er met ons Gilde met een informatiestand staan.
Altijd al een keer een goede wijn willen maken van eigen druiven of ander fruit?
Ook in 2024 starten we mogelijk weer met een najaarscursus wijnmaken! Op dit moment hebben we echter geen geschikte locatie zodra dat het geval is zullen we dat op deze website weergeven.
Lees meer...