Wijn recepten

Algemeen:
Probeer zo hygiënisch mogelijk te werken.
Vermijd tijdens het gistingsproces zoveel mogelijk contact van de wijn met zuurstof (lucht) en
houd de schoonmaaktijd tijdens het hevelen zo kort mogelijk.
Met een wasknijper op de slang net boven de hals van de fles kunt u de slang gemakkelijk net
boven de laag bezinksel fixeren.
Tussendoor mag u gerust even van de wijn proeven

Receptuur voor 2 liter appel-druivenwijn. (Rosé)
Benodigdheden:
1. 0,8 liter appelsap
2. 0,4 liter rood druivensap
3. sap van ½ citroen
4. 200 gram suiker
5. water

Materialen:
1. gistingsfles
2. stop en waterslot
3. gistvoeding
4. gist
5. hevelslang

Werkwijze:
• los 200 gram suiker en 3 gram gistvoeding op in 0,2 liter warm water (uit de kraan)
• het appelsap en druivensap in de gistingsfles doen
• het sap van een halve citroen in de fles gieten
• de afgekoelde suikeroplossing toevoegen
• water toevoegen tot 1,6 liter (iets meer dan ¾ flesvulling)

De gistingsfles af laten koelen tot kamer temperatuur.

• op kamertemperatuur het zakje gist uit het startpakket toevoegen
• de gistingsfles afsluiten met de meegeleverde stop en waterslot
• het waterslot tot halverwege de markeringen vullen met water 

De gist zet nu de aanwezige suiker om in alcohol en koolzuurgas. Dit gas ontsnapt via
het waterslot waardoor de fles met enige regelmaat een ploppend geluid maakt.

• na 3 weken voorzichtig de vloeistof van de dode gistcellen hevelen met de hevelslang
• hevel de vloeistof in eerste instantie naar bijvoorbeeld een schone rvs pan
• maak de gistingsfles goed schoon en giet de wijn in wording weer terug in de fles
• reinig de stop, vul het waterslot met vers water en plaats deze terug op de gistingsfles
• als de wijn helder is, is de wijn gereed voor consumptie.

Santé!